keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Dollareita riittää

Amerikan Fed, EKP, sekä Britannian, Kanadan, Sveitsin ja Japanin keskuspankit ovat avanneet lainahanansa täydelle höökille.

"Kivaa!", huutavat lapset: "Tämä pelastaa Euron." Oikeasti kyse on sen tunnustamisesta, että uusi luottokriisi on jo iskenyt Eurooppaan, ja leviää kautta maailman. Yhteisvaluutan murheet eivät vähene, mutta talouden totaalinen äkkipysäys ehkä estetään.

Vaan jospa Bernanke on kuitenkin niin huolissaan jenkkien sidoksista Eurooppaan, että panee pankkinsa ostamaan italialaisia velkakirjoja sadoilla miljardeilla. EKP:han ei (Suomen tukemana) moiseen tunnu vääntyvän, vaikka löysät olisivat kuinka housussa. Se olisikin jo kolmas kerta sadan vuoden aikana, kun apu pikkuisen maanosamme valtaviin ongelmiin on jouduttu hakemaan Atlantin takaisella interventiolla.

Obamallehan eurokriisi voi koitua jopa hyväksi. Hieman totuutta venyttelemällä syy Amerikan kehnoon talouskehitykseen voidaan kaataa nössöjen eurooppalaisten niskaan, ja omat virheet lakaista maton alle. Ei ehkä kovin nättiä, mutta voisi olla toimivakin vaalistrategia.

Ei kommentteja: