sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Suuren Saatanan aivoitukset

Microsoft on tehnyt vuosien saatossa paljon kehnoja ohjelmistoja, ja käyttänyt kehnoja keinoja niiden myymiseen. Mutta on Pahan Valtakunnasta tullut pari helmeäkin. Tuottihan Neuvostoliittokin vuotavien sinkkiämpärien lisäksi erinomaisia lentokoneita ja loistavia avaruusaluksia.

Tärkein, nykyään vähän muistettu, ja ainoa jonka koodaukseen Bill Gates itse osallistui, oli Microsoft Basic. Rivinumerollinen, alkeellinen ja spagetin tuottamiseen pakottava BASIC-tulkki, jonka lisenssit levisivät kautta maailman silloin, kun kotitietokoneiden rekistereissä oli bittejä kahdeksan. Leegio ovat ne, jotka matkatelevision ruudulla väreilevän READY-ilmoituksen houkuttelemina eksyivät GOTO-käskyjen viittoittamaan ohjelmoinnin ihmemaahan. Osa heistä oppi aikanaan paremmille tavoille ja hienostuneemmille kielille. Eräs Torvalds päätti tehdä käyttöjärjestelmän ja tuhannet muut rakentaa matkapuhelimia.

Microsoftin tulkki ei ehkä ollut hyvä, mutta se oli halpa, ja se muutti maailmaa.

Toinen, vanha, mutta edelleen hengissä oleva tuote -- ja ainoa syy minulle silloin tällöin bootata Windowsiin -- on Flight Simulator. Enää ei ole Chicagon Meigsiä, jolta voisi pyyhkäistä ilmaan sisäänvedettävillä varustetulla C-182R:llä, mutta ohjelma on oikeasti kehittynyt ja parantunut vanhetessaan. Uusissa versioissa on aina käytetty kasvaneita konetehoja hyväksi -- päinvastoin kuin yhtiön käyttis- ja toimistopuolella, jossa konetehoja on käytetty pahaksi -- ja maisemalaajennukset valtavine konevalikoimineen on luonut mahtavan virtuaali-ilmailijoiden yhteisön ympärilleen.

Lentosimulaattori on ollut myös kaupallinen menestys koko olemassaolonsa ajan. Verkossa leviävien laittomien kopioiden määrä on tietysti suuri, mutta omistautunut simuväki on peruspelaajaa valmiimpi maksamaan laillisesta laatikosta.

Erinomainen ohjelma. Taivaallinen ohjelma. Klassikko.

Microsoft antaa potkut koko kehittäjätiimille.

Minä en ymmärrä. Mutta minä en olekaan miljonääri.


j.k.
Vapaan puolen Flightgear on hieno simulaattori. Mutta yhteisö on surkean pieni verrattuna MSFS:n ympärille vuosikymmenten saatossa kertyneeseen. Nurinkurinen tilanne projektille, joka luonteensa puolesta on olennaisesti riippuvaisempi tästä yhteisöstä, kuin kaupalliset kilpailijansa.

j.j.k. Neukkulassa tehtiin myös oikein huonoja lentokoneita, kuten JAK-38.

Ei kommentteja: