torstai 22. tammikuuta 2009

Ai niin, se blogi

Lähettelin tuossa ystävälleni sähköpostia, kun muistin: "Perhana, tulipa taannoin aloitettua blogikin." Niinpä on ollut muussa elämässä säätöä, ettei jakamisen arvoisia ajatuksia ole tänne herunut. Vaan yllämainitusta mailista voisi osan laittaa:

MuroBBS on verkossa vuosikausia toiminut keskustelu- ja artikkelipaikka, jossa on perinteisesti keskitytty nörtteilyyn. Eli tietokoneiden virittelyä, omituisten elektronisten vempainten rakentelua ja yleistä hakkeritauhkaa. Kesäkuussa 2007 käynnistyi keskustelu WinCapitasta (huomaa, että "edit:"-maininnat artikkeleissa tarkoittavat, että ko. kommentti on lisätty jälkeenpäin, vuodenkin kuluttua).

http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t492865

Tuo keskustelusäie jatkuu edelleen, viestejä on tuhansia. Keskustelu toimii myös hienona dokumentaationa siitä, miten viaton kysymys -- avausartikkelin koko sisältö on: "Mikä juttu, onko murolaisia mukana?" -- oikeassa paikassa käynnistää tapahtumaketjun, joka romauttaa korttitalon.

Lyhyesti: Murolaiset innostuivat aiheesta, jättivät hetkeksi prosessoreidensa ylikellotuksen (josta heillä muuten on maailmanennätys tuotuna Suomeen), ja keskittivät hakkeritaitonsa ilmiselvän Ponzi-huijauksen kaivelemiseen. Kaikki vaiheet homman etenemisestä löytyvät yllelinkatusta viestiketjusta, jos vain tuntee mielenkiintoa kahlata sitä läpi. Tämä oli ja on todellista tosielämän yksityisetsivätyötä, joka johti julkisuuteen, poliisitutkintaan ja Suomen -- ellei koko Pohjoismaiden -- suurimman huijauksen paljastumiseen.

Tietenkin talousromahdus syksyllä 2008 olisi voinut karauttaa homman kiville muutenkin. Näinhän kävi amerikkalaisen Madoffin luomukselle joulukuussa. Mutta WinCapita oli valloittanut pelkän Suomen, ja vaikka systeemi onkin ilmeisesti osa maailmanlaajuista, Panamasta toimivaa huijausjärjestelmää, olisi hommalla ollut hyvinkin mahdollisuuksia paisua vielä parisen vuotta (toiminta oli jo alkanut ainakin Ruotsissa ja Englannissa) ilman Muropaketin tyyppejä.

Olisi hienoa, jos joku toimittaja antaisi kasvot ainakin joillekin näistä hakkereista, jotka raahasivat ketkut päivänvaloon. Ketkut itse olisivat mieluusti pysytelleet kasvottomina.

Ei kommentteja: