tiistai 27. tammikuuta 2009

Ei koskaan Marsiin

Japanilainen Nozomi-avaruusalus hylättiin aurinkoa kiertävälle radalle 2003, koska pelättiin epäkuntoisen luotaimen Marsiin iskeytyessään saastuttavan Punaisen planeetan Maa-peräisillä pieneliöillä.

Etelämantereella venäläinen poranterä on jo vuosia ollut sadan metrin päässä arvoituksellisen Vostok-järven yläreunasta. Luotettavaa keinoa järven tutkimiseksi ei ole vielä kehitetty. Ulkopuolisten eliöiden pääsy ikuisessa pimeydessä seisovaan makean veden altaaseen olisi tuhoisaa. Vahinko olisi lopullinen ja korvaamaton, joten tutkimus seisoo kuten poraustornikin.

Jos Marsissa on tai joskus on ollut elämää, bakteerit Maasta pilaisivat tutkimuskohteen. Jätepussit, joita Apollo-astronautit saattoivat huoletta heitellä ympärilleen steriilissä ja elottomassa Kuussa, saastuttaisivat helposti kokonaisen planeetan. Ekokatastrofi ja tieteellinen skandaali ihan omassa mittakaavassaan.

Miehitetyn Mars-lennon muutenkin epäilyttävää tieteellistä arvoa on perusteltu kenttätutkijoiden erinomaisuudella. Ja ovathan tarkat silmät, pari kättä, jalat ja aivot hieno juttu kömpelöihin robotteihin verrattuna. Ihmisillä on kuitenkin vähemmänkin kiitettäviä ominaisuuksia: He syövät ja paskovat ja piereskelevät ja hikoilevat. Miehitetty retki Marsiin johtaisi väistämättä saastumiseen.

Arvostuksen ja ihmetyksen sädekehän sijasta lipunliehuttelija ja jalanjäljen tallaaja saisikin vastuuttoman rikollisen poltinmerkin.

Jos siis Marsista löytyy elämää, sinne ei missään tapauksessa voi lähettää tieteellistä retkikuntaa. Toisaalta sen varmistaminen, että Marsissa ei missään tapauksessa ole elämää, vaatisi mielettömän laajan roboteilla hoidettavan tutkimushankkeen. Negatiivisen todistaminen on kuitenkin hankalaa, ja toisaalta moisen tutkimuksen jälkeen -- kukapa sinne enää haluaisi? Näillä hinnoilla?

Venukseen voisi tietysti matkustaa, kontaminaatio ei ole ongelma ilmiselvistä syistä. Mutta oikeastaan ainoita miehitetyn planeettatutkimuksen uskottavia kohteita olisivat oman Kuumme lisäksi asteroidit. Ne ovat lähes varmasti elottomia ja saattavat tulevaisuudessa tarjota todellisia taloudellisia mahdollisuuksia. Lisäksi dinosauruksetkin tietävät, että kun sellainen liian lähelle sattuu, taito työskennellä pikkuplaneetalla voi ratkaista koko lajin kohtalon.

Mars on pakko jättää rauhaan, vaikka retki sinne kuinka kiehtoisi.

Ei kommentteja: