sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Nousukasta ajattelua

On tässä taantuma, jos huonosti käy, pian lama. Välimeren alueella taantuma on ihan hirmuinen.

Kaikki kurjuus katoaisi, jos saataisiin nousukausi käyntiin. Turhaa olisi ollut Suomenkin lamailu ja säästely ja hitsaaminen 90-luvulla, ellei Intternetti olisi tullut ja kännykät käyneet kaupaksi. Vaan ei näy edessä kiivaasta ylämäkeä, ei edes kuplaa.

Pitää tietenkin etsiä kestäviä ratkaisuja, on kasvihuoneilmiötä ja muuta uhkaa. Mitäpä jos Saksa työntäisikin paljon, siis paljon, rahaa Italiaan ihan investointina? Sata miljoonaa euroa valtavan aurinkovoimalahankkeen toteuttamiseksi Saappaan kantaan. Ja tähän liittyvien sähkönkuljetusjärjestelmien rakentamiseksi myös. Pohjois-Italian huipputekniikkaa (kyllä, siellä on semmoista ja paljon -- rakentavat avaruusasemiakin) tarvittaisiin, samoin koko maailman. Maa työllistyisi, verovirrat kasvaisivat ja lainaongelmat katoaisivat. Germaanien vatvomiset ydinvoimasta luopumisen kanssa katoaisivat myös. Energiavirrat etelästä Alppien yli pohjoiseen takaisivat sähkön tuleviksi vuosikymmeniksi.

Sama tietenkin Espanjaan, Portugaliin ja Kreikkaan. Näistä maista tehtäisiin Euroopan energiantuotannon kulmakiviä. Ja alussa tarvittavat investoinnit katkaisisivat taantuman. Samalla saataisiin korjattua vaihtotaseongelmia Etelän ja Pohjoisen välillä.

Investointeja tarvittaisiin toki yhteensä biljoona euroa, (se on "triljoona" anglosaksisessa avaruudessa) joka voi hillitä innostusta.

Ei kommentteja: