tiistai 10. toukokuuta 2011

Graceland säästyi

Otsikko on tietysti täysin tyhjänpäiväistä höpöä. Ketä kiinnostaa, kun paljon vakavammat asiat ovat vaakalaudalla? Sillä varsinainen kulttuuriaarre Sun Recordsin studio, jossa Jerry Lee Lewis (ja joku Elvis) levytti, on välttänyt tuhon!

Tulva on saavuttanut huippunsa -- karvan alle 48 jalkaa -- Memphisissä, ja sen odotetaan lähtevän parin päivän sisään laskevan. Hiljalleen, sillä valuminen vie viikkoja.

Kaikki viralliset tulvavallit ovat säilyneet ehjinä, eikä varsinaisia yllätyksiä ole tapahtunut. Silti laajoja alueita on joutunut veden valtaan, moni sellaisilla paikoilla, joille tulvaa ei koskaan odotettu, eikä pakollista vakuutusta ole vaadittu. Tänä vuonna veden korkeus on ollut sellaista luokkaa, että vahinkoja ovat joutuneet kärsimään ne, jotka eivät kuuna päivänäkään kuvitelleet vakuutusta "tulvan varalle (mikä naurettava ajatus)" tarvitsevansa.

Sama tullee toistumaan alavirrassakin -- ilman pato- ja juoksutusjärjestelmien vaurioitakin vesimassat aiheuttavat tuhoa alueilla, joiden kuviteltiin olevan turvassa. Kuten aiemmin mainitsemani Vidalian rantakaista, jolle ehdittiin rakentaa niin sairaalaa, kuin konferenssikeskustakin siinä luulossa, että kestävyys sadan vuoden tulvaa vastaan olisi riittävä.

Usein uutisissa vilahtava maininta paikan julistamisesta liittovaltion katastrofialueeksi viittaa paljolti tähän -- tällaisilla alueilla on oikeus liittovaltion tukeen, oli vakuutuksia eli ei.

Ei kommentteja: