tiistai 10. toukokuuta 2011

Vähennyslaskua

Arkansas Cityn (niitä on kaksi, tämä tarkoittaa sitä pirun paljon pienempää) virtausennuste 15. päivälle 3,2 miljoonaa kuutiojalkaa sekunnissa. Projektitulvan -- project flood, design flood, project design flood, miten vain -- laskelmissa tälle asemalle maksimiarvo on 2,89 miljoonaa.

Old Riverin kohdalla maksimi olisi kolme miljoonaa, joista 1,5 voidaan työntää Achafalayaan (Vai voiko? Kapasiteetti on 1,5 miljoonaa, mutta se sisältää 350 000 kuutiojalkaa sekunnissa Red Riveristä, joka määrä ei kuulu pääjoen virtaukseen -- kaaviossa näkyvät 600+620 tuhatta ottaisivat Mississippistä vain 1,22 miljoonaa), niin että Baton Rougen kohdalle jäisi 1,5, josta Bonnet Carren 0,25 vähentämällä New Orleansin tasolla oltaisiin vaadittavassa 1,25 miljoonassa.

Kolme-pilkku-kaksi on enemmän kuin kolme. Itse asiassa se on melkein yhtä paljon enemmän kuin Bonnet Carren koko kapasiteetti.

Epävirallisesti projektitulva esiintyy kerran viidessä sadassa vuodessa. Mikäli numerot pitävät paikkansa, nyt mennään jonkun tuhatvuotisvedenpaisumuksen mittakaavassa.

Tai sitten allekirjoittaneesta muutamassa päivässä versonut nojatuolivesi-insinööri on ihan pihalla. Mikä tietenkin on täysin mahdollista. Jopa todennäköistä.

Ei kommentteja: