torstai 12. toukokuuta 2011

Liipasinsormi herkkänä

Red River Landingin mittauspisteessä virtaus lähenee raja-arvoa 1,5 miljoonaa kuutiojalkaa sekunnissa. Tuolla lukemalla Morganzan tulvaportteja ruvetaan avaamaan, ja vesi vyöryy viljelyksille sekä Atchafalayan suistoon. Tämä tarkoittaa alueen tulvimista ja paljon murhetta asukkaille -- ainakin yksi alueella sijaitseva öljynjalostamo joutuu myös ajamaan toimintansa alas, mutta yli puoltatoista miljoonaa ei Baton Rougeen sallita. Viimeisin lukema on 1,46 ja nousee.

Sekä etualtaan että varsinaisen juoksutusuoman sivuvalleja vielä vahvistetaan kestämään virtaavan veden kurimus. Ensimmäisen kerran neljäänkymmeneen vuoteen. 1956 valmistunut tulvaporttirakennelma on yli kilometrin pituinen, ja sen 125 portista on tarkoitus avata enintään puolet.

Kaukana ylävirrassa Arkansas City näyttää edelleen kolmen miljoonan kuutiojalan sekuntivirtausta. Puolen sataa kilometriä siitä alas Greenvillessä luku on inhimillisempi kaksi miljoonaa. Hidastuuhan se virtaus joen levetessä, Meksikon pikajunan tavoin melkein pysähtyy. Muttei kulkevan massan pitäisi noin paljon heilahdella. Ei ymmärrä. Sitä paitsi Insinöörijoukkojen tulvasuunnitelmassakin oletetaan -- ja sanotaan selkeästi -- Arkansas Cityn pysyttelevän reilusti kolmen miljoonan alapuolella. Ehkä ne ovat tehneet tuohon väliin ison viemärin.

Ei kommentteja: