perjantai 6. toukokuuta 2011

Pääosissa

Tietenkin huomion voivat kaapata ja aloitteen käsiinsä ottaa Atlantilta ilmaantuvat trooppiset myrskyt tai holtittomasti törmäilevät jokilaivat. Hulluista puhumattakaan. Mutta nyt pääosissa ovat:



Old Riverin ohjausjärjestelmä Wikimedian kuvassa. Alkuperäinen, keskimmäinen rakennelma melkein petti 1973. Kuormitusta siltä vähentämään rakennettiin oikealla takana näkyvä porttikompleksi. Järjestelmä säätelee Mississippi-joen (vasemmalla) virtausta Atchafalayaan. (Jonka kirottua nimeä en vieläkään osaa kirjoittaa) Etualalla 80-luvulla rakennettu voimalaitos.




Bonnet Carren tulvaväylä. NASA:n satelliittikuvasta vuodelta 2008 nähdään, kuinka joen ruskea ravinteikas vesi hyökyy Pontchartrain-järveen. (taistelu tavauskilpailuissa jatkuu) Vaikka nämä juoksutukset ovatkin synnyttäneet leväkasvustoja ja happikatoa järveen, ovat seuraukset luonnolle ja kalastukselle olleet pelättyä vähäisempiä. Mississipin kuljettamat ravinteet aiheuttavat Meksikonlahteen samanlaista happikatoa ja 'kuolleita alueita' kuin meille tutussa Itämeressä nähdään.




Morganzan tulvaportit Times-Picayunen arkistokuvassa sen ainoan kerran, kuin ne aukaistiin 1973 Old Riverin pelastamiseksi. Nyt ne todennäköisesti avataan uudestaan, Baton Rougen ja New Orleansin pitämiseksi kuivina. Tulvaväylällä on viljelyksiä ja sillä paimennetaan karjaa, jonka omistajia on kehoitettu siirtämään elikkonsa pois. Villieläimille aiotaan antaa pakoaikaa avaamalla portit viiveellä, yksi kerrallaan.

Ei kommentteja: