keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Vaarallinen juhannus

Etuajassa, mutta kyseessä ei olekaan Muumilaakso, joka tulvii, vaan Amerikka.

Rehellisesti sanottuna, en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan joesta nimeltä Atchafalaya. Saati Old Riverin ohjausjärjestelmästä. (Old River Control Structure -- suomennettakoon miten halutaan) Mutta viimeaikojen tornadouutiset johdattivat näille jäljille.

Näyttää siltä, että lumisateinen talvi ja sateinen kevät ovat tuomassa Mississippin jokijärjestelmään tulvan, jonka kaltaista ei ole nähty sitten vuoden 1927. Ja jonka aiheuttamien tuhojen ei pitäisi sittemmin rakennettujen suojavallien ansiosta nousta lähellekään 20-lukua.

Viranomaiset ovat joutuneet kuitenkin avaamaan tulvaväylän, jota ei ole kertaakaan käytetty sen 80-vuotisen historian aikana. Ja mikäli yllä mainittu Old Riverin rakennelma pettää, Mississippi voi siirtää uomansa Atchafalaya-jokeen. Vastaavalla tavallahan Kiinan Keltainen joki on siirtynyt purkautumaan milloin Shandongin niemimaan pohjois- milloin eteläpuolelta.

Mississippin uusi suunta aiheuttaisi jättimäisen katastrofin. Jättimäisen.

Korjaus: Birds Point on avattu kerran -- 1937. Tuolloin ylävirran Cairossa oli noin 12000 asukasta, juoksutuksen alle jääneellä alueella 2000. Nyt Cairo on kutistunut alle kolmen tuhannen asukkaan taajamaksi, ja tulvan uhreiksi päätyi satakunta maatilaa.

Ei kommentteja: